Pomazánky – Slovácký klub žen Hodonín

 V našem klubu v Hodoníně se pravidelně vracíme k ochutnávání něčeho. Někdy jsou to koláče, vánoční cukroví, zeleninové saláty, různé druhy řízků a také pomazánek.

To poslední, tedy pomazánky, jsme ochutnávaly v dubnu a bylo co chutnat. Děvčata sáhla každá do své knihy receptů a protože je právě v této době sezóna mladých čerstvých bylinek, tak jsme toho při přípravě využily. Pro naše kamarádky v jiných klubech přidáváme několik receptů:

Celerová pomazánka se sýrem

Potřebujeme – celer, citronovou šťávu, tvrdý sýr, tatarskou omáčku, bílý jogurt, hořčici, sůl, mletý pepř, zelenou petrželku nebo pažitku.

Do mísy dáme na jemno nastrouhaný celer, pokapeme trochu citronovou šťávou, přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr ( Eidam, Gouda nebo i ovčí sýr) , bílý jogurt, tatarskou omáčku, hořčici a zlehka promícháme, osolíme, opepříme čerstvým mletým pepřem a nakonec přidáme bylinky – pažitku, petrželku, případně pár lístků zeleného tymiánu.

Další varianta – k nastrouhanému celeru přidáme ještě nastrouhanou mrkev, ostatní přísady stejné jako u předchozí pomazánky.

Pomazánka z ředkviček s vejci

Potřebujeme – ředkvičky, 3 vejce uvařená natvrdo, mladou cibulku, bílý jogurt, tatarskou omáčku, hořčici , trochu nastrouhaného tvrdého sýru, nasekanou pažitku nebo další zelené bylinky

Do mísy nastrouháme omyté ředkvičky nahrubo, nastrouháme vejce, tvrdý sýr a mladé cibulky nasekané na jemno. Dále přidáme bílý jogurt, tatarskou omáčku, hořčici, sůl, pepř a promícháme. Nakonec přidáme nasekané zelené bylinky a dáme aspoň na půl hodiny do ledničky.

Ředkvičková pomazánka s játrovou paštikou

Potřebujeme – rostlinné máslo, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce husté smetany, konzervu játrové paštiky, ředkvičky, sůl, pepř, nadrobno nasekané bylinky a rajčata

V misce utřeme rostlinné máslo s jogurtem, smetanou a játrovou paštikou. Potom přidáme ředkvičky nastrouhané na jemném struhadle, sůl a pepř, promícháme a odložíme na půl hodiny do ledničky. Mažeme na chléb nebo tousty, sypeme nasekanými bylinkami a poklademe nakrájenými rajčaty.

Tvarohová pomazánka s pórkem a játrovou paštikou

Potřebujeme – měkký tvaroh, rostlinné máslo, játrovou paštiku, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce zakysané smetany, mletý pepř, sůl,mladý pórek, 2 zeleninové papriky.

V misce dohladka zamícháme rozetřený měkký tvaroh s rostlinným máslem a rozetřenou játrovou paštiku. Potom přidáme nadrobno nakrájený pórek, sůl a pepř. Všechno promícháme a odložíme opět na půl hodiny do ledničky. Mažeme na pečivo a nahoru poklademe kolečka nakrájených paprik.

Tvarohová pomazánka s česnekem

Potřebujeme – měkký tvaroh, 2 lžíce husté smetany nebo jogurtu, 2 lžíce rostlinného másla, česnek, sůl a pažitku.

V misce opět rozmícháme tvaroh, smetanu nebo jogurt, rostlinné máslo prolisovaný česnek a sůl. Vypracujeme hladkou pomazánku, mažeme na pečivo a posypeme nasekanou pažitkou.

Další varianta – k základním surovinám místo česneku přidáme nastrouhaný křen a necháme v ledničce alespoň půl hodiny odležet aby chuť křenu pronikla do ostatních surovin.

 Předcházející pomazánky jsou plné zdravých a dobrých surovin. Tak si myslíme, že by neškodilo připravit si i pomazánky trošku nezdravé ale velmi velmi chutné. Tak tady jsou tři varianty na pomazánky ze škvarků trošku nezdravé a jedna pomazánka škvarková zdravá ( poněkud neobvyklé chuti). Nic nebrání v tom, abyste si na neobvyklou chuť zvykly.

 Škvarková pomazánka č. 1

Potřebujeme – škvarky, vařená vejce, česnek, hořčici, tavený sýr, řeřichu, ředkvičky a pórek.

Všechny suroviny mimo ředkviček a pórku buď rozmixujeme, nebo si dáme práci s mletím škvarků zvlášť a pak přidáme ostatní suroviny. Pomazánku natíráme na pečivo, zdobíme nakrájenými ředkvičkami a pórkem.

 Škvarková pomazánka č. 2

Potřebujeme – škvarky ( nejlepší je škvarková drť, která se nemusí mlet a je také levnější než celé škvarky), vařená vejce, sádlo ( dobré, domácí, škvařené), kyselé okurky, hořčici, cibulku, sůl.

Do mísy dáme škvarkovou drť, přidáme nastrouhaná uvařená vejce, kyselou okurku rovněž nastrouháme, přidáme sádlo, hořčici a jemně nakrájenou cibulku, případně osolíme podle chuti.

Mažeme na chleba, zdobíme zelenou jarní cibulkou.

 Škvarková pomazánka č. 3 – zdravá, nezvyklé chuti.

Potřebujeme – l sáček jemného sojového granulátu, bazalku, oregáno, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 dl oleje, 3 dl vody, 1 polévkovou lžíci Solčanky, 1 pol. Lžíci praženého mix. Sezamu.

Sojový granulát podusíme na vodě s olejem a cibulkou. Potom přidáme ostatní suroviny a vzniklé „škvarky“ vmícháme do „sádla“. Jako sádlo můžeme použít rozmixované oříšky s troškou vody „burákové máslo“, nebo jáhlové máslo ( horké jáhly rozmixované se stejným množstvím vody a polovinou strouhaného kokosu.

 Tvarohová pomazánka – trochu jinak

Potřebujeme – netučný měkký tvaroh, asi 150 gr. pohanky, trochu másla, 3 stroužky česneku, jarní cibulku a sůl dle chuti.

Pohanku propláchneme a uvaříme ve vodě v poměru 1,5 dílů vody na 1 díl pohanky. Oloupaný česnek nakrájíme na drobné kousky, jarní cibulku na kolečka. Vychladlou pohanku rozmixujeme spolu s tvarohem, česnekem a máslem. Podle chuti osolíme a a vmícháme část nakrájené cibulky. Hotovou pomazánku mažeme na chléb a zdobíme nakrájenou cibulkou, řeřichou nebo pažitkou.

Další varianta  – strouhaný celer, ředkvičky, místo  tvarohu majolka.

Pozor – pohanka neobsahuje lepek, posiluje imunitu a používá se při detoxikaci. V zimě prohřívá organismus.

 Tak to jen několik z mnoha dalších pomazánek, které jsou nejen oblíbené, ale hlavně zasytí hladové krky, jsou vhodnou přesnídávkou pro vnuky o prázdninách a také pro letní večeře, nebo něco k zakousnutí do práce.

Neuvádíme množství u jednotlivých surovin, každý si sám určí, kolik pomazánky chce mít a také dochucení je na vlastní chuti nebo zvyku.

Vezměte na milost i „ zdravé pomazánky „ možná se někdo z vás věnuje zdravé výživě a bude rád, že má s čím experimentovat.

Tomu, kdo se rozhodne vyzkoušet některý z uvedených receptů, přejeme dobrou chuť !!!

Pokud se vám recepty zamlouvají, pošleme vám další z nového ochutnávání. Podle plánu naší činnosti by to měly být recepty na různé řízky – masové, zeleninové, sýrové atd.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *