Články

Světová federace demokratických žen – 16.kongres Bogota

 LKŽ v Bogotě

Květa Šlahúnková –  předsedkyně Levicových klubů žen v ČR

slahunkova_kveta

Ve dnech 14. – 18. září se v hlavním městě Kolumbie Bogotě konal 16. kongres Světové federace demokratických žen ( WIDF) a Levicové kluby žen jako jediné z České republiky byly u přímého dění. Když jsme obdržely pozvání od Ruské unie žen, abychom se zúčastnily a od WIDF nabídku na členství, neváhaly jsme a honem jsme začaly shánět bližší informace a také peníze. Za pomoc děkuji Výboru slovanské vzájemnosti a Nadaci 2000.  Cesta ke členství není jednoduchá. Už v roce 2008 na kongresu ve Venezuele Jana Bystřická konzultovala naše členství a po 8 letech svitla naděje, že bychom se opravdu mohly do světové činnosti zapojit.

Program 16.kongresu byl náročný, ženy jsou velice pracovité a mají hodně věcí na projednání. Pokud neprobíhala oficiální jednání, konaly se pracovní skupiny např. pro regionální politiku, na pomoc mladým ženám ve válce, sociální politiku, na ochranu potravin, prostě každá si našla téma podle svého zájmu.

Když jsem poslouchala ženy kolem sebe, opravdu z celého světa kromě Austrálie, tak jsem si zprvu říkala, že vlastně u nás doma ani  problémy nemáme. Hodně hovořily o válkách, násilí, terorizmu, ale také o nedostatku vody, sociálních problémech.  Na druhé straně, když vystoupila žena z Itálie a mluvila o situaci u nich, v Itálii, tak jsem uznala, že s našimi děvčaty řešíme podobné problémy a že sem patříme. Vždyť naše petice na zvýšení důchodů pro ženy, nebo na rovné přístupy v sociální a společenské  oblasti mají své místo k prezentaci na takovémhle kongresu.

Součástí celé velké akce byla i demonstrace na pomoc kolumbijským ženám. Na hlavní třídu Bogoty se najednou vyrojil pestrobarevný průvod žen, ozývala hesla ve všech jazycích, která skandovaly ženy v národních krojích, s vlajkami a transparenty. Na závěr bogotské ženy vystoupily s ukázkou z dramatu místního autora. Celou dobu nás doprovázela skupina temperamentních bubeníků.

Na závěr kongresu byla zvolena nová předsedkyně z Venezuely, celé prezidium a pomalu jsme se rozjížděly domů.

Těžko se může popsat všechno, co jsem tam prožila, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, poznala mnoho zajímavých osobností, našla si nové známé. Věřím, že se najdou příležitosti a svoje poznatky budu moci předat dál. Hlavně jsem do Čech přijela s dobrou zprávou, že Levicové kluby žen se staly součástí WIDF, že jsme spojeny s ženami celého světa, že jim máme co nabídnout a hlavně, že i my svojí prací přispíváme k lepšímu životu na této planetě a světovému míru.

foto-2016-208foto-2016-234

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *