Články

Seminář k 25.výročí založení LKŽ

Levicovým klubům žen je 25 let

Levicové kluby žen si v letošním roce, roce 2017, připomínají 25 let od svého zaregistrování. Jak na tuto dobu vzpomínají zakládající členky? Co je vedlo k založení takovéto organizace? Co se dělo a děje v klubech? Jak se kluby postupně rozrůstaly? Jaká je jejich činnost? Má naše snažení smysl?

Mnoho a mnoho dalších otázek nás při práci napadne. Odpovědi na většinu z nich jsme hledaly společně na celorepublikovém semináři, který se konal v sobotu 18. listopadu v Praze.

Dopoledne jsme mezi sebou přivítaly MUDr. Rostislava Čeveláka, Ph.D., který nám velmi poutavou formou pomohl orientovat se ve spleti zákonů z oblasti sociální a zdravotní. Odpoledne jsme si obrázkovým dokumentem připomněly uplynulé roky a akce, které jsme pořádaly pro sebe, ale i pro veřejnost. A pak začalo povídání, vzpomínání a nacházení odpovědí na dané otázky. Pozvání přijala čestná předsedkyně Květoslava Čelišová, přijely i některé zakládající členky. Jejich vzpomínání, vyprávění a rady byly hodně zajímavé.

K. Čelišová (vlevo) a K. Šlahúnková

Republiková rada LKŽ vydala k tomuto výročí brožuru, ve které každý kraj, každý klub, přiblížil, jak žijí svým vnitřním životem, jak se rády setkáváme na celorepublikových akcích, jak spolupracujeme s dalšími spolky a podobnými organizacemi.

Jako současná předsedkyně Republikové rady LKŽ věřím, že jdeme stále správným směrem ve šlépějích našich zakládajících členek. Podle Marušky Šmídové, která zakládala LKŽ v Praze, v jejich duchu zůstáváme, jsme stále milé, společenské a sociálně cítící, podáváme vždy ruku tam, kde je zapotřebí.

Děkuji touto cestou všem děvčatům – členkám, sympatizantkám, že nepodléhají tlakům dnešní doby, že stále pracují ve prospěch žen jakéhokoliv věku, že se umí semknout a společnými silami překonávají všechny strasti života, i užívají jeho radosti.

Květa ŠLAHÚNKOVÁ

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *