LKŽ Uherské Hradiště

Levicové ženy v Uherském Hradišti a památník

V roce 1982, u příležitosti 40. výročí vyhlazení obce Lidice německými nacisty, byl poblíž památníku obětem druhé světové války v Uherském Hradišti instalován památník připomínající tuto stále živou tragédii. Členky Levicového klubu žen v Uherském Hradišti k památníku lidické tragédie dvakrát ročně přinášejí květiny.Lenka Kunčarová Dítková položila jménem LKŽ květiny u památníku lidické tragédie v Uherském Hradišti. Okolnosti neumožnily větší akci.

Původní památník měl podobu svislé černé kamenné desky, ale protože ta byla snadným cílem vandalů, byl památník upraven do dnešní podobyNa podstavci je umístěn žulový kvádr se zkosenou horní stranou, která nese zobrazení větve s trny a nápis: LIDICE ŽIJÍ – PRSŤ Z LIDIC – LIDICE BUDOU ŽÍT – SAD MÍRU ZALOŽEN U PŘÍLEŽITOSTI 40. VÝROČÍ LIDICKÉ TRAGÉDIE 1942-1982.

Pod kruhovou deskou v levé části památníku je umístěn otvor s vloženou prstí z Lidic. Kolem pomníku jsou vysazeny záhony růží, které symbolicky odkazují na Růžový sad v Lidicích.

Členky LKŽ v Uherském Hradišti už od svého vzniku v roce 2016 nosí dvakrát ročně květiny k památníku lidické tragédie.

Zavedly jsme tradici pokládání kytice 8. března u příležitosti Mezinárodního dne žen, protože hodně žen z Lidic zahynulo v koncentračních táborech po zničení jejich domovů a vymazání obce Lidice z map. V tento den pokládáme kytici i k pomníku obětem druhé světové války v Uherském Hradišti, protože během fašistického řádění zahynula i spousta žen buď na popravištích, anebo v koncentračních táborech. V letech nepandemických se položení kytic účastnili i zástupci a zástupkyně KSČM. Nezapomínáme tak ani na ženy, které položily své životy v období okupace naší vlasti fašistickým Německem.

Podruhé v roce nosíme kytice k Lidickému památníku u příležitosti výročí vypálení Lidic 10. června. Toto zvěrstvo spáchané na našem lidu nesmí být nikdy odpuštěno ani zapomenuto!

Jsme si vědomy, že v dnešní době překrucování dějin je obzvláště nutné nezapomínat a předávat své vědomosti o zločinech fašismu a nacismu a o krutosti války svým dětem a vnukům, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. Kdo nezná svou historii, je odsouzen prožít ji znovu.

Lenka KUNČAROVÁ DÍTKOVÁ

FOTO – archiv autorky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *