Články

Mezinárodní den žen

Mezinárodní den žen – MDŽ je celosvětově uznávaný svátek, kterým si připomínáme již více než 100 let boj amerických švadlen za lepší pracovní podmínky, kratší pracovní dobu, za mír a proti chudobě. Od r.1975 OSN  8.březen uznala jako mezinárodní svátek žen bojujících za rovné postavení žen a mužů ve společnosti.

Mnoho žen v historii bojovalo za volební právo, za právo na studium na vysokých školách a proti diskriminaci  na všech úrovních a ve všech oblastech společenského, ale i rodinného života. Dnes jsou tato práva brána mladou generací jako samozřejmost. Zcela jistě je dobře, že drtivá většina žen žije ve společnosti, která uznává rovnocené postavení žen a mužů. Mnohdy je to však ještě pouze v teoretické rovině a praxe pokulhává. Jsou také země, kde je žena brána jako „věc“ jako druhořadý člověk.
Vystupování za rovnoprávné postavení žen a mužů je i v současné době nutný a potřebný. Ženy a muži se musí navzájem ctít a uznávat, pouze tak lze žít šťastný a spokojený život ve kterém se rodí nová generace !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *