Články

Chce, aby všude byl úsměv

Osobnosti se nerodí jen ve velkých městech, najdou se i v malých městech a na venkově. Jednou z nich je PhDr. Hana Horská od nás z Moravské Třebové.

Zde pár informací z jejího života: Rozhodnutí v jejích sedmnácti letech ovlivnilo její celý život. Místo Akademie výtvarných umění vystudovala učitelství – český jazyk, výtvarná výchova a své výtvarné nadání si ponechala jako koníček, který se ovšem časem posunul na profesionální úroveň. Moravskotřebovská rodačka, malířka a grafička Hana Horská na své město nikdy nezapomínala.Nejmilejší obraz malířky Hany Horské »Příchod«. REPROTOFO – archiv autorky

Se svými žáky výtvarně pomalovala třídy, chodby na školách, ale i dětské oddělení v nemocnici. Sama navrhla i nové kabáty, například »puntíkované školky«, jak jí říkají děti MŠ Jiráskova, nebo budovy ZŠ Palackého. Je přesvědčena, že prostředí na nás působí, a chce, aby všude byl úsměv.

Samozřejmostí je, že každou novou kolekci obrazů a grafik představuje nejdříve u nás v Moravské Třebové a teprve potom putují do světa. A to doslova. Má za sebou několik

desítek velmi úspěšných samostatných výstav nejen v ČR, ale i v zahraničí. Její práce jsou zastoupeny v soukromých sbírkách např. na Novém Zélandu, v Norsku, Nizozemí, Gruzii, Polsku, Rakousku atd.

Výtvarné umění propojila i s počítačovou technikou jako autorka myšlenky a hlavní organizátorka mezinárodní výtvarné soutěže Pod modrou oblohou.

Před třemi lety při svém retrospektivním vzpomínání, spojeném s výstavou jejích děl od začátku její tvorby, vzpomenula, jak byla mile překvapena, že je uvedena ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců. Nyní na konci roku 2021 vyšla Encyklopedie osobností České a Slovenské republiky. I zde je naše rodačka.

Není jen rodačka, je také zastupitelka v místním zastupitelstvu, nadšená učitelka,

Není jen rodačka, je také zastupitelka v místním zastupitelstvu, nadšená učitelka, propagátorka výtvarného umění, která tvoří nejen obrazy, ale taky grafiku – ať už volnou nebo EXL, PF. Její nejmilejší obraz je olejomalba »Příchod«.

Jsem ráda, že se můžeme touto rodačkou pochlubit i široké veřejnosti.

Hanko, děkujeme za všechno!

Za Třebováky Marie MORAVCOVÁ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *