Články

Celostátní setkání LKŽ – Kroměříž 2017

Ve dnech 19.5. – 21.5.2017 se konalo v Kroměříži  Celostátní setkání Levicových klubů žen (LKŽ). Ženy se sešly v roce 25.výročí založení  tohoto tehdy občanského sdružení (v r.1992) Celkem se sjelo do krásného moravského města přes 140 žen z celé ČR. Delegátky si schválily předem připravený program a jednací řád. S úvodním slovem vystoupila předsedkyně LKŽ z.s. Mgr. Květa Šlahúnková. Poté byly delegátky seznámeny se Zprávou o činnosti LKŽ za uplynulé dva roky a se Zprávou o hospodaření.

V pátek v podvečer přijela mezi ženy poslankyně EP za KSČM a dlouholetá poslankyně PS PČR Ing.Kateřina Konečná. Hovořila o práci evropského parlamentu a levicové frakci, kam jsou poslanci za KSČM zařazeni. Hovořila o postavení a počtu žen v EP a o genderových otázkách obecně.

Kriticky se vyjádřila o spolupráci české vlády a jednotlivých ministerstev s poslanci EP za ČR. Dokonce poukázala na to, že hodně problémů vytváří česká vláda sama špatnou a zdlouhavou komunikací s Evropskou komisí. Europoslankyně K.Konečná se také vyjádřila k  „Bílé knize“ se kterou byli poslanci PS PČR seznámeni prostřednictvím komisařky E.Jourové.

Ze sobotního programu byla velmi zajímavá beseda s Pplk.v.z. Markem Obrtelem v současnosti vedoucím lékařem záchranné služby v Kroměříži.

Jeho přednáška pod názvem „Pryč z NATO a Jak NATO“  aneb „Per bona verba venditur mala herba“ – „Řečí medovou nabízí bylinu jedovou“ byla velmi zajímavá a mnohým ženám přinesla nové informace, které se v českých médiích nedozví.

Marek Obrtel je lékař a absolvoval řadu vojenských misí právě jako lékař.Na základě vlastních prožitků a poznatků k čemu vlastně NATO slouží odešel na protest z armády ČR a odevzdal všechna vyznamenání.

Zajímavosti z jeho přednášky :

4.4.1949 – založeno NATO

14.5.1955 – založena Varšavská smlouva, zrušena v r.1991

Článek 1 Washingtonské smlouvy = zakládající článek, kde se říká, že všechny konflikty se musí řešit mírovou cestou.

Článek 5 Washingtonské smlouvy byl poprvé použit po teroristických útocích 11.9.2001, což znamená, že útok byl považován za útok proti všem 19 členským státům. G.Busch jr. památná slova – „jsme ve válce“

NATO – nástroj pro zastírání viny jednoho národa v páchání mezinárodních zločinů = princip kolektivní viny.

Toto je důvod č.1 pro vystoupení z paktu NATO, což podporují i ženy z LKŽ !!!

V sobotu ještě následovala další zajímavá beseda o životě vojáka, generála a prezidenta ČSR Ludvíka Svobody. Ten právě v Kroměříži žil se svojí rodinou. S řadou nám neznámých skutečností nás seznámila paní prof. Poláková, která vyučuje historii na vysoké škole a speciálně se věnuje právě historii rodiny L.Svobody.

V sobotu navštívila delegace žen také Dětský domov rodinného typu v Kroměříži, kde se setkala s ředitelkou  Annou Hejnovou, která ženy provedla DD a informovala o životě dětí v DD a vlastní práci vychovatelů a vychovatelek. Hovořila o problémech, které zbytečně narušují už tak těžkou, ale záslužnou práci všech, kteří vytvářejí pro jim svěřené děti rodinné zázemí. Návštěva DD zanechala v ženách silný citový zážitek.

Dva večery, které jsme ve Zlínském kraji konkrétně v Kroměříži prožily byly zpestřeny módní přehlídkou, kde se manekýnkami staly ženy z LKŽ v Kroměříži, hudbou, kulturním vystoupením dětských umělců,písničkami,scénkami a hlavně dobrou náladou.

Ve volných chvílích navštívily ženy překrásnou Květnou zahradu, muzeum a Podzámeckou zahradu se ZOO. Čtyři delegátky se rozjely za první předsedkyní LKŽ v Kroměříži Jindřiškou Churou, která žije blízko Zlína v domě pro seniory.

V neděli po obědě se delegátky rozjely do svých domovů plné nových zážitků a informací a především s přesvědčením, že LKŽ se před 25 lety nezakládaly zbytečně !!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *